Se schimbă legea pensiilor, din nou. Problema esențială care trebuie rezolvată. ”Vom avea un viitor previzibil”
În urmă cu aproximativ o săptămână, am atras atenția asupra cazului judecătorului Cristi Danileț. Acesta s-a pensionat la vârsta de 48 de ani și se estimează că va primi o pensie lunară de 16.000 de lei. Reacțiile nu au întârziat să apară, cea mai radicală venind chiar de la șeful Guvernului.
Marcel Ciolacu și-a exprimat în această săptămână frustrarea pe marginea cazului lui Cristi Danileț. Liderul PSD a spus că situația actuală în care astfel de pensionări la vârste fragede și cu sume fabuloase nu mai poate continua. Este nevoie de o nouă lege distinctă pentru pensionarea magistraților care să facă imposibile astfel de circumstanțe, preferabil mai devreme decât mai târziu.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale, ale magistraților
În contextul pensionări la 48 de ani a judecătorului Danileț, premierul Marcel Ciolacu a atras atenția asupra mai multe probleme care vizează magistrații, dar și alte categorii de potențiali pensionari de serviciu. De exemplu, grefierii nu pot fi plătiți ca judecătorii, dar nici să ieși la pensie până la 50 de ani nu este normal.
„Grefierii nu pot fi plătiți la fel ca judecătorii sau magistrații. Nu se poate. Nici nu pot ieși la pensie ca domnul Danileț, la 48 de ani. Nu se mai poate. Aceasta a fost legislația, eu nu pot modifica trecutul. Ce am putut face a fost să discut cu Ministerul Justiției care a vorbit cu magistrații”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena 3.
În același context, premierul României a atras atenția asupra marilor procese în care judecătorii se dau în judecată unii pe alții. O nouă lege ar oferi un viitor previzibil în domeniul pensionării magistraților.
„Din punctul lor de vedere, trebuie să mă duc și să negociez la Comisie. Și am negociat aceste lucruri. Că vor dura 5 ani, 10 ani până se va ajunge la o echitate, inițial necreată de mine. În România, am reușit acest lucru – un dialog cu Comisia și un sistem de pensii sustenabil. Îmi doresc ca în februarie, prima lege a salarizării, să fie în ceea ce privește magistrații, atât procurori, cât și judecători.
Marile procese în care judecătorii se dau în judecată unii pe alții și-și dau drepturi de la o lege la alta… Vor avea o lege distinctă și din acel moment vom avea un viitor previzibil. (…) Ne-am jucat destul 30 de ani”, a mai spus premierul.
Citește și: Cristi Danileţ câștigă al doilea proces împotriva CSM. Decizia ÎCCJ este definitivă
Unde s-a greșit, cum s-a ajuns aici
Codul Fiscal al României s-a modificat ”de sute de ori”, ”fiecare a venit și a modificat cum a vrut”, a atras atenția liderul social democrat.
„Am modificat de sute de ori Codul fiscal, cu o grămadă de excepții. Fiecare a venit și a modificat cum a vrut. Trebuie să ordonăm odată. Eu nu am văzut rea-credință din partea Comisiei.
Mie nu mi-a zis niciodată Comisia „Nu” la un lucru pe care l-am putut argumenta și că atât a putut suporta România în acest moment. Adevărat, se va face dreptate în 5 ani, în 6 luni, dar se va face pentru fiecare lucru în parte”, a conchis liderul social-democrat.